Готуємось до новорічних свят!

Хто такий Дід Мороз?

Це зараз Дід Мороз добродушний і щедрий, готовий веселити і радувати дітвору, роздаючи подарунки та «запалюючи» новорічні ялинки. Але так було не завжди. Ще в дохристиянські часи світ слов'ян був населений масою богів, духів, різних потойбічних сил. Був серед них і зимовий дух, що наводив на землю морози і завірюхи, що покривав річки льодом, а поля снігами. В залежності від регіону звали його по-різному: зимник, Снеговеем, Трескунов, Студенця, Карачун, Морозко, Морозом. Добродушністю він не відрізнявся, а от нашкодити був не проти: міг виморозять озимі, замести непролазними заметами дороги, напустити холоду в хату або хлів, скувати льодом колодязі.

Природно, що такому духу доводилося всіляко догоджати: виставляти йому частування і подарунки, задобрювати заклинаннями і ритуальними діями, випрошувати у нього, як мінімум, лояльного відношення. Прийняття християнства не змінило народного відносини до зимового духу, якого продовжували побоюватися і всіляко догоджати.

До речі, і в народних казках цей дух не був добрим дідусем. Він міг і жорстоко покарати, і щедро нагородити, тільки завоювати його прихильність було не просто. Зазвичай його уявляли в образі невисокого кремезного діда з довгою сивою бородою, який своїм диханням насилає на землю студені вітри і заметілі; або ж високого старого богатирського складання, отакого зимового коваля, що сковує льодом річки і озера.

З 1937 року почали проводити для дітей ялинки в Кремлі, незмінним учасником яких був казковий Дід Мороз. Поступово склався образ новорічного чарівника, який став канонічним – велика біла борода, червона або синя шуба до п'ят, підв'язана поясом, такого ж кольору висока шапка і рукавиці, валянки (зрідка чоботи), великий посох, мішок з подарунками. Перші роки радянський Дід Мороз забезпечував дітей подарунками в поодинці або за допомогою якихось звіряток. Тільки після війни, коли підготовку сценаріїв новорічних свят стали доручати маститим письменникам, поетам, діячам культури, в оточенні Діда Мороза стали з'являтися нові персонажі. Найбільш вдалим персонажем виявилася Снігуронька, швидко завоювала популярність у дітей, але стала Дідові Морозу онукою, а не дочкою, як раніше.

Вже більше семидесяти років Дід Мороз і Снігуронька є незмінними учасниками всіх новорічних торжеств, даруючи радість і дітям, і дорослим.

Кiлькiсть переглядiв: 258